BAHAN-BAHANNYA
1 ekor ikan siakap sederhana besar (bersihkan)
3 tangkai cili merah (kisar kasar)
10 tangkai cili padi (kisar kasr)
2 batang serai (kisar kasr)
1 helai daun limau purut (kisar kasar)
1 labu bawang besar 9kisar kasar)
3 ulas bawang putih (kisar kasar)
1 inci halia muda (kisar kasar)
1 biji tomato (kisar kasar)
1 tangkai daun ketumbar (kisar kasar)
1 sudu besar cili sos
1 sudu besar cuka makan
1 sudu besar jus lemon
Garam, gula dan perasa secukupnya
CARA MEMASAKNYA
1. Bersihkan ikan kemudian toskan
2. Panaskan minyak dalam kuali, celupkan ikan dalam bancuhan tepung kemudian goreng hingga garing. Ketepikan
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, kemudian tumiskan semua bahan kisar hingga naik bau
4. Masukkan jus lemon, cuka makan, sos cili, garam, gula dan perasa secukupnya
5. Setelah kuah agak pekat, angkat tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi
6. Enak dihidangkan panas-panas
Perbandingan tentang Pembiayaan dan Tadbir Urus Sekolah: Finland dan Ireland
Seminggu yang lalu
0 ulasan:
Catat Ulasan