Resepi ini isteri aku belajar dari kawan dia dari Baling, Kedah... Pn Shamson. Suami dia kawan aku juga En Mohd Bakri. Berjumpa semasa sama-sama bertugas dalam Tentera Darat di Sibu sekitar tahun 1998-2001. Apa khabar mereka tak dapat dipastikan kerana telah terputus hubungan selepas aku bersara dari perkhidmatan
Bahan A
5 sudu makan minyak masak
1 ulas bawang putih - dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
50 gm halia - dikisar100 gm udang kering - dikisar
2 batang serai60 gm cili boh
Bahan B
Sedikit air rebusan
200 gm ubi kentang - dikisar
300 gm ubi keledek - dikisar
Sedikit perasa
Sedikit garam
Sedikit gula
3 sudu makan air asam jawa
Bahan C
1 keping tauhu - digoreng dan dihiris
50 gm tauge
1 butir telor rebus
50 gm sawi - dihiris
20 gm cili merah - dihiris
20 gm cili hijau - dihiris
20 gm daun bawang - dihiris
20 gm bawang goreng
Bahan D
200 gm mee kuning
Cara-cara Membuatnya
Panaskan minyak dan tumis bahan A
Masukkan bahan B dan kacau. Biar seketika di atas api yang perlahan sehingga kuah pekat dan masak
Masukkan mee kuning dalam mangkuk. Hias dengan bahan C. kemudian tuangkan kuah ke atasnya
sumber : koleksi peribadi
5 sudu makan minyak masak
1 ulas bawang putih - dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
50 gm halia - dikisar100 gm udang kering - dikisar
2 batang serai60 gm cili boh
Bahan B
Sedikit air rebusan
200 gm ubi kentang - dikisar
300 gm ubi keledek - dikisar
Sedikit perasa
Sedikit garam
Sedikit gula
3 sudu makan air asam jawa
Bahan C
1 keping tauhu - digoreng dan dihiris
50 gm tauge
1 butir telor rebus
50 gm sawi - dihiris
20 gm cili merah - dihiris
20 gm cili hijau - dihiris
20 gm daun bawang - dihiris
20 gm bawang goreng
Bahan D
200 gm mee kuning
Cara-cara Membuatnya
Panaskan minyak dan tumis bahan A
Masukkan bahan B dan kacau. Biar seketika di atas api yang perlahan sehingga kuah pekat dan masak
Masukkan mee kuning dalam mangkuk. Hias dengan bahan C. kemudian tuangkan kuah ke atasnya
sumber : koleksi peribadi
0 ulasan:
Catat Ulasan