Roti Arab

Resepi ini aku belajar dari seorang guru dari utara tanahair, Cikgu Suhaimi dari Kodiang Kedah. Belajar pun tak pakai resepi, up jadi jer.... Praktikel terus, tapi caranya agak berbeza sedikit. Jalan2 pi blog orang, jumpa la resepi ni... terus jer copy, terima kasih kepada yang empunya resepi. Menu ni amat sesuai untuk sarapan pagi, minum petang atau pun waktu berbuka puasa

Bahan-bahan

2 sudu besar mentega*
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula**
300 ml air suam
6 gm yis
500g tepung gandum


Cara-cara membuatnya

Mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
tepung di gaul dengan yis
Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
Perap selama 1 jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
Uli semula dan buat bulat-bulat dalam 18 biji
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
Panaskan minyak dan goreng sebiji-sebiji, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
Sedia untuk dihidangkan. Enak dimakan dengan kuah kari atau dalca macam kat bawah ni....


* mentega boleh digantikan dengan majerin
** gula boleh digantikan dengan susu

selamat mencuba dan selamat menjamu selera.....

sumber : iluvislam.com

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © LOBUY