roti jala ni ada macam-macam jenis. ada yang dimakan dengan kuah dan ada yang dibubuh inti didalamnya. resepi hari ini adalah roti jala yang menggunakan inti dan sos. boleh lah cuba dijadikan menu minum petang
BAHAN-BAHAN NYA
2 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
3 cawan santan
pewarna kuning
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUAT KULIT ROTI
kesemua bahan dibancuh dengan 3 cawan santan
masukkan garam dan gula secukup rasa dan sedikit warna kuning dan digoreng dengan api yang sederhana
BAHAN UNTUK INTINYA
3 ulas bwg puteh - ditumbuk
100 gm udang - direbus
100 gm tauge -dicelur
1 biji sangkung - dicincang
100gm kacang tanah - di goreng dan ditumbuk
2 keping tahu - digoreng dan dipotong ikut suka
CARA MEMBUAT INTINYA
kesemua bahan membuat inti digaul hingga sebati
BAHAN BAHAN SOSNYA
100 gm cili kering - digiling
2 ulas bwg putih - digiling
2 ulas bwg merah - digiling
1/2 botol sos tomato
1 sudu makan kicap
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUAT SOS
kesemua bahan sos tadi dimasak hingga msak dan pekat
0 ulasan:
Catat Ulasan