Tom Yam Campur


BAHAN-BAHANNYA

2 ekor ketam sederhana besar (potong 2)
5 ekor udang sederhana besar (belah belakang)
1 labu bawang besar (potong bulat)
1 ulas bawang putih (dititik)
1 sudu besar pes tom yam
1 mangkoko stok ayam
3 batang serai (dititik)
3 helai daun limau purut
10 biji cili padi (dititik)
2 sudu jus lemon
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK

1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang putih hingga naik bau
2. Masukkan pes tom yam dan bawang besar. Kacau seketika
3. Masukkan air stok ayam, biarkan mendidih
4. Masukkan udang, ketam, serai dan daun limau purut
5. Akhir sekali masukkan jus lemon dan garam secukupnya
6. Setelah cukup rasa, angkat dan hiaskannya dengan daun bawang, bawang goreng dan daun seleri

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © LOBUY